Csípőprotézis izomátvágás nélkül

Piros vonal: izmok közötti behatolás, azok sérülése nélkül.

3 hónappal BIKINI-metszéssel végzett csípőprotézis beültetés után

Egy nappal csípőprotézis beültetés után:

Milyen technikát alkalmazok a csípőprotézis beültetésénél?

Praxisomban a csípőprotézis műtéteknél kizárólag a minimál invazív, izomátvágás nélküli elülső (anterior) feltárást alkalmazom. Az anatómiai (elülső vagy anterior) feltárás azt jelenti, hogy a behatolás izmok között történik, azok félretolásával tárjuk fel a csípőizületet. Nem azonos a rövid bőrmetszéssel végzett ún. minimalizált feltárással, melynél izmok részleges leválasztásával történik a műtét!  Ezen kívül nem keresztez mozgatóidegeket sem (beleértve a Musculus tensor fasciae latae-t idegét is, mely az anterolaterális feltárásnál gyakran sérül).

Az elülső (anterior) feltárásnak lényeges előnyei vannak a hagyományos (oldalsó és hátsó) sebészi feltárásokkal szemben:

 1. a felépülés nagyon  gyors, vannak betegek, akik 1-2 nap után segédeszköz nélkül képesek járni. Gyakoribb, hogy ehhez 1-2 hét szükséges.
 2. a fájdalom napok alatt megszűnik
 3. a protézis ficamának gyakorisága lényegesen alacsonyabb az egyéb műtéti behatolásokéhoz képest, ezért a szokásos elővigyázatosság mélyre ülésnél, oldalfekvésben műtét után általában nem szükséges.
 4. vérátömlesztésre csak kivételes esetekben lehet szükség
 5. autóvezetés 2-3 hét után lehetséges bal ill. jobb oldali műtét után (fékezésre való képesség)
 6. Bikini-metszés esetén a heg alig észrevehető (fotó: nőbeteg 3 hónappal a műtét után)

A műtétet húzóasztal nélkül végzem. Ennek előnyei:

 1. kíméletes a térd szempontjából
 2. lehetővé teszi a végtaghossz pontos beállítását
 3. és a protézis esetleges ficamodásának ellenőrzését, megelőzését!

Implantátumok (csípő protézisek)

Kizárólag kipróbált, hosszútávon kiváló eredményt biztosító implantátumokat alkalmazok (National Joint Registry of Engand, Wales and Northern Ireland), melyek a svájci gyakorlatnak felenek meg.

Számomra betegeim biztonsága a legfontosabb. Így a beültetett implantátumokat is azok túlélése és a beteg anatómiai, biológiai sajátosságai valamint életstílusa alapján választom ki. Ennek érdekében a csontminőséget, a beteg korát, az elérni kívánt sportaktivitást, illetve a combcsont anatómiáját  is figyelembe kell venni.

Fiatalabb betegeknél (kb 60 éves korig) jó csontminőségnél rövid szárú csontkímélő, "csontspóroló" protézist alkalmazok. Ennek előnye, hogy egy esetleges évtizedekkel későbbi csereműtétnél lényegesen több csont áll rendelkezésre az új protézisszár rögzítésére. Ez az új protézis tartósságát növeli meg.

60-70 éves kor között cement nélküli vagy cementezett szárat ültetek be egyéni mérlegelés alapján.

Ha a csont minősége várhatóan gyengébb (70 év felett, Dorr C-típus), akkor cementezett protézisszárat alkalmazok szintén direkt anterior feltárásból. A tudományos evidencia alapján így a protézis lazulása és a csonttörések (periprotetikus törések) száma is jelentősen csökken.  Egyéb esetekben cement nélküli implantátumot ültetek be.

A csúszófelszínek súrlódása kopástermékek forrása. A hagyományos műanyag vápabetét - fém fej kombináció 100 um/év kopást eredméyez. Ez nem ritkán a protézisek hosszú távú lazulását okozza. A kerámia csúszófelszínek biztosítják a legalacsonyabb kopást (9-14 um/év), ezért ezeket előszeretettel alkalmazom kerámia-kerámia vagy keresztkötött keményített polyethilén vápabetét -  kerámia protézisfej kombinációban.

Mit várhatok a csípőprotézis műtéttől?

Az operált végtag a műtét napján már teljes testsúllyal  terhelhető. A bot nélküli járóképesség nagyban függ a beteg műtét előtti izomállapotától, a panaszok fennállásának időtartamától.

Jó izomzatú betegek gyakran 1-2 nap után már nem igényelnek botot.

A ma rendelkezésre álló, hosszútávra visszatekintő eredmények alapján a betegek 95% panaszmentessé válik csípőprotézis beültetése után.

5 %-ban a panaszok a műtét után is jelentkezhetnek, de ezek más jellegűek és általában kevésbé intenzívek, mint műtét előtt.

Megfelelő műtéti technika és implantátumok alkalmazása esetén a betegnek 85% esélye van arra, hogy a beültetett csípőprotézis 20 éven keresztül panaszmentesen működik majd.

 

Lehetséges szövődmények

Vérátömlesztés

Mivel a vérveszteség nem jelentős, vérátömlesztésre szinte soha nincs szükség.

Csípőprotézis ficama

A fent leírt elülső (anterior) feltárással a csípőprotézis ficamának veszélye a minimumra csökkenthető. Ez ismét a sértetlen izomzatnak köszönhető, mely az izületet stabilizálja.

Az összes műtéti technikát egybe vetve a ficam gyakorisága 1.0-3.5 % között van. Az anterior feltárásnál ez 1 % allatt van.

Fertőzés

Gyakorisága irodalmi adatok szerint 0,3-0.9%.

Trombózis, tüdőembólia

Minden végtagi műtétnél  fennáll ezek veszélye, ezért a csípőprotézis műtétet követően véralvadásgátló szedése javasolt. 6 héten keresztül.

 

Rehabilitáció

Az anterior csípőprotézis műtét utáni gyógytorna 6 hétig javasolt gyógytornász irányítása mellett. Ennek célja a csípőizület körüli izomzat specifikus erősítése, a végtagba vetett bizalom teljes visszanyerése és az egészséges járáskép elérése.

Ezt járóbetegként, képzett gyógytornászok segítségével végezheti.

Munkához való visszatérés

Általában 6 hét és intenzív gyógytorna után. Irodai munka már 3 hét után is lehetséges.

Sporttevékenység megkezdése

 • Szobakerékpár szinte azonnal
 • Kerékpár 6 hét után
 • Síelés 3 hónap után
 • Tenisz 3 hónap után

 

Dr. Forster-Horváth Csaba

Várjuk hívását!

00 36 70 784 1736