A kezelés menete

A KEZELÉS MENETE

A CSÍPŐFÁJDALOM ÉS TÉRDFÁJDALOM KIVIZSGÁLÁSA

Praxisomban azt tapasztaltam, hogy az orvos-beteg találkozások száma csökkenthető, legtöbbször 1, maximum 2 találkozás elég a diagnózis felállításához! Ehhez elegendő a betegvizsgálat és megfelelő röntgen, esetleg MR felvétel!

Röntgen felvétel:

Legtöbbször 3 felvétel elégséges: medence AP álló, illetve az érintett oldali csípőről módosított Dunn-, és axialis felvétel.

MRI-vizsgálat:

A csípőizület becsípődéses szindrómájánál vagy részleges porckopás esetén szükséges lehet még egy MR vizsgálat (a porc állapotának, a csontos deformitás és az izületi ajak (labrum) szakadásának pontos megítélésére). Ezekben az esetekben ezt a vizsgálat során javasoljuk.

Fontos, hogy nem medence, hanem csípőizület MRI szükséges. Előbbi rossz felbontása miatt értékelhetetlen.

MR-készülék egyelőre nem áll rendelkezésünkre, ezért a szigorú vizsgálati protokoll miatt partnerünket ajánljuk:

Medical Point

13. ker. Madarász Viktor utca 47-49.

Madarász Irodaház

1-es épület (Tescoval szemben).

Betegvizsgálat:

Térd- és csípőfájdalommal küzdő betegeink vizsgálatára 30 perc áll rendelkezésre ami tartalmazza az előzmények kiderítését,  a speciális vizsgálatot. A vizsgálat végén a beteg megkapja a pontos tájékoztatást a betegségéről, ahol megválaszthatja a terápiát.

Cím: Emineo Magánkórház 1016 Budapest, Hegyalja út 7.

A CSÍPŐ ÉS TÉRD PANASZOKRA VALÓ GYÓGYMÓDOK FEJLŐDÉSÉVEL SOK KÓRKÉP KEZELHETŐ KONZERVATÍVAN, AZAZ MŰTÉT NÉLKÜL

A gyógytorna centrumunkban nemcsak a klasszikus gyógytornát jelenti hanem kollégáink mindannyian jártasak a manuálterápiában és ezzel a módszerrel a fájdalmak gyakran kezelhetőek.

A fájdalom helyett válasszuk a helyes technikát.

A kezelések szoros visszacsatolásban működnek, a manuálterápiás szakembereink folyamatos visszajelzést adnak a betegeikről a specialista orvosnak, így az akár módosíthatja, akár kiegészíthetik a terápiát.

Sokszor a vidéki betegeink esetében nem megoldható az állandó bejárás a kezelésekre, ilyenkor azt javasoljuk, hogy pár alkalommal jöjjenek el elsajátítani az alapokat.

Az orvos kiegészítésként alkalmazhat injekciókat kúra szerűen vagy lökés szerűen. Sokat hallunk a szteroidok káros hatásairól, szerencsére térd és csípőizületekben helyileg adva az általános mellékhatások kifejezetten ritkák (ilyen lehet pld: vérzési zavar Menopausa időszakban, vérnyomás kiugrás, cukorháztartás egyenetlenség…).

Amikor a porc még nincs teljesen elkopva, nem feltétlenül kell szteroidot adni, hanem hyaluronsav injekciókkal is érhetünk el eredményt.

Részleges degeneratív (kopás) természetű ínszakadásnál a csípőben, illetve pl. térdkalács körüli panaszok (jumper's knee), valamint álizületek esetén javaslunk lökéshullám terápiát melyet partner rendelőnk végez.

Dolomit Med (3. kerület Kolosy tér környéke)

 

A MŰTÉTEKET MAGÁN FINANSZÍROZÁSBAN VÉGZEM

Az eszközök és a műtéti technikák fejlődésével, kitűnő eredményeket érünk el minimális fájdalmak mellett a csípő- és térdsebészetben.

Fontos azonban, hogy ha a konzervatív kezelés nem hatékony, akkor az első műtét érje el célját maradéktalanul.

A revíziós (második és további) műtétek utáni betegelégedettség alacsonyabb, a jól végzett első műtétéhez képest.  Emiatt érdemes specialistához fordulni.

Magam is elődaóként veszek részt nemzetközi kongresszusokon, így lehetőségem van a legjobb kezelési módszerekről informálódni, illetve azok kialakításában részt veszek.

Svájci praxisomban gyakran látok és operálok betegeket, akik második véleményt kérnek tőlem, korábbi műtét után vagy máshol kapott műtéti javaslat előtt.

 

MŰTÉTI ELŐKÉSZÍTÉS = FELKÉSZÜLÉS A MŰTÉTRE

Kivizsgálás

  • Minden szükséges vizsgálatot az Emineo Magánkórházban elvégzünk az Ön műtéte előtt. Ha rendelkezik laborvizsgálati lelettel  – 1 hónapnál frissebb a műtét időpontjához képest, kérjük hozza magával.

Altatóorvosi konzilium

  • Miután megvannak a leletek, akkor a Budaörsi Egészségügyi Központban várjuk betegeinket a vizsgálatra. Az altató orvosi vizsgálat során meggyőződünk a beteg alkalmasságáról és tájékoztatást adunk a műtéti érzéstelenítésről, postoperatív fájdalomcsillapításról. A beteget a műtét során altató kolléga vizsgálja. A műtétek gyakran nem altatásban, hanem ún. spinális érzéstelenítésben történnek a gyorsabb mobilizáció érdekében. Ez nem jelenti azt, hogy a beteg nem aludhat, pihenhet a műtét során (bódítás).

Kórházi kezelés időtartama

A bentfekvés artroszkópos műtét esetén max 2 nap, de egynapos sebészet keretében is megoldható. Protézisbeültetés esetén 4-5 nap a kórházi kezelés tartama.

Gyógytorna

  • Szerencsés már a műtét előtt gyógytornásznál, időpontot egyeztetni. A műtét előtti gyógytorna (PREHABILITÁCIÓ), amennyiben azt a fájdalmak engedik, felgyorsítja a műtét utáni felépülést. Ez főleg  protézis beültetés esetén jön szóba. A benttartózkodás alatt gyógytornászok készítik fel a hazamenetel utáni tevékenységek biztonságos végzésére és az izület tornásztatására.

A REHABILITÁCIÓS RÉSZLEGÜNKÖN IS SZAKÉRTŐ KOLLÉGÁK VÁRJÁK

Gyógytornászaink a csípő és térd betegségeinek kezelésében kifejezetten erősek, tapasztaltak.  A külföldön megszokott bizonyítékon alapuló eljárásokkal kezelnek a megszokott gyógytorna helyett.

A centrumban az állandó visszacsatolás specialista orvos és gyógytornász közt megkönnyíti a legbonyolultabb esetek kezelését is.

Természetesen végezheti a gyógytornát lakhelyéhez közel is, ehhez megfelelő útmutatást adunk.

A BETEGKÖVETÉS TÖBBET JELENT, MINT A KONTROLL VIZSGÁLATOK!

A betegek felépülését csapatként értékeljük, a haladás sebességét gyógytornász és az ortopéd sebész specialista orvos egymást segítve határozza meg és monitorozza.

Betegeink javulását csípő és térd score (pont) rendszerekkel értékeljük, így magunk munkáját is ellenőrizhetjük.

Nem minden beteg halad ugyanúgy a rehabilitáció során, ezért, hogy a betegek biztonságérzetét növeljük orvosi kontroll csomagokat biztosítunk így ugyanaz a kezelési díj a lassabban haladó betegnél is.

Dr. Forster-Horváth Csaba

Várjuk hívását!

00 36 70 784 1736